Fossielen zoeken met kinderen <12 jaar in Nederland.
Helaas zijn de meeste groeves en andere plekken om fossielen te zoeken erg gevaarlijk, daarom worden er meestal geen jonge kinderen toegelaten. Wil je toch fossielen kunnen zoeken? Lees dan dit artikel over plekken om fossielen te zoeken, waar kinderen wel mogen zoeken.
Door Jasper den Otter
Staringgroeve
De Staringgroeve is een kleine groeve in het Twentse dorpje Losser. In deze groeve zijn fossielen uit het Hauterivien (ongeveer 130 miljoen jaar geleden) te vinden. In de groeve worden vooral schelpdieren gevonden, maar fossielen van ammonieten en kreeftjes kunnen ook gevonden worden. Je mag alleen in de groeve zoeken onder begeleiding. Ook zijn er in de groeve hamers en beitels te leen.
Wil je meer weten over deze plek, klik dan HIER.
Fossielen zoeken in de Staringgroeve. (Foto: https://www.geologiemuseumlosser.nl)
Maasvlakte & Zandmotor
De Maasvlakte en de Zandmotor zijn opgespoten kustversterkingen. In het zand, dat opgespoten is, zitten veel fossielen. Deze stranden staan bekend om dat er fossielen van IJstijdzoogdieren zoals Mammoeten en Wolharige Neushoorns aanspoelen. Er kunnen ook fossiele schelpen gevonden worden uit het Eemien (ongeveer 120.000 jaar oud), haaientanden van de Grote Witte Haai en zelfs werktuigen van Neanderthalers (oermensen)! Zoek vooral tussen de aangespoelde schelpenbanken en de branding.
Wil je meer weten over de Maasvlakte? Klik dan HIER.
Wil je meer weten over de Zandmotor? Klik dan HIER.
Mammoetwervel op de Maasvlakte. (Foto: Thijs Hermans)
Azewijnse Broek
De Azewijnse Broek is een grindgroeve (een plek waar grind en zand uit de grond word gehaald). Tussen de hoop met stenen in deze groeve kunnen fossielen gevonden worden zoals schelpen, sponzen en versteend hout. Ook worden hier veel fossielen gevonden van dieren uit de IJstijd, zoals mammoetkiezen en botten van Neushoorns. Regelmatig kan hier onder begeleiding van museum Min40celcius in deze groeve gezocht worden. Zelf heb ik hier een mammoetkies, stukken bot van een Wolharige Neushoorn en nog veel meer gevonden.
Wil je meer weten over deze plek? Klik dan HIER.
Fossielen zoeken in de Azewijnse Broek (Foto: Jasper den Otter)
ENCI
De ENCI is een oude kalksteengroeve in de buurt van Maastricht. Hier kunnen fossielen gevonden worden van ongeveer 75 tot 66 miljoen jaar oud. De ENCI groeve in 2018 gesloten, daardoor is er een mooi wandelpad aangelegd voor bezoekers. Langs dit wandelpad liggen veel stukken steen uit de groeve, waarin vaak ook fossielen zitten. Ik heb hier zelf ook een fossiel koraal en een stuk van een rechte ammoniet (Baculites sp.) gevonden. Ook zijn er langs het pad haaientanden gevonden. Goed je ogen open houden dus als je er loopt!
Wil je meer weten over de ENCI? Klik dan HIER.
Groote Bos
In het Groote Bos in de buurt van Beutenaken is een looppad, die bestaat uit kalksteen uit het laat Krijt (Ongeveer 70 miljoen jaar oud). De kalksteen wordt een belemieten (een soort inktvis) “kerkhof” genoemd, omdat er heel veel belemnieten in de laag zitten. Door erosie (het kapotgaan van steen door de natuur) komen deze belemnieten tevoorschijn. Tijdens het lopen kan je de fossielen gewoon zien liggen!
Wil je meer te weten komen over deze plek? Klik dan HIER.
Foto 1: Zoeken in het Groote Bos. (Foto: Jasper den Otter) Foto 2: Vondsten. (Foto: Paul & Maarten Dols)
Selzerbeek
De Selzerbeek is een klein beekje in de buurt van Vaals dat door kalksteen stroomt van ongeveer 70 miljoen jaar oud. De fossielen in deze kalksteen worden door het beekje vervoerd. Door een beetje grind te pakken en dit met je hand te doorzoeken, kun je fossielen vinden zoals Belemnieten (een soort inktvis) en veel kleine haaientandjes. Ook kun je andere fossielen vinden zoals schelpen.
Wil je meer te weten komen over dit beekje? klik dan HIER.
Foto 1: De Selzerbeek. (Foto: Max Pijpelink) Foto 2: Haaientanden na een aantal uur zoeken. (Foto: Jasper den Otter)
Zeeuwse stranden
Max Pijpelink zal dit stuk schrijven, dit zal later volgen.
Feedback
Doneer
Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.